Spašavanje groba Đoke Mazalića

Grobno mjesto Đoke Mazalića na Barama u Sarajevu je dobilo naljepnicu za uklanjanje zbog neplačanja održavanja. Zadnji put uplačeno 1982 godine. Cjena po godini je 8.5 maraka. Raja sa twitera se organizovala i počeli on line plačati. Neko godinu , neko dvije , a bilo je i njih koji su uplatili i po 4 godine. Inače Đoko je rođen 1888 godine i jedan je od prvih školovanih slikara u Bosni. Umro je 1875 i ima ulicu na Marindvoru. Nema nekog državno mehanizma da se regulišu problemi oko grobnih mjesta .

Na wikipediji stoje ovi podatci : Studirao je slikarstvo u Visokoj školi za likovne umjetnosti u Budimpešti (1910. – 1914.). Izlagao je 1912. s Bijelićem i Tiješićem u Sarajevu. Radio je kao profesor crtanja u Sarajevu i Travniku, te u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Bosna i Hercegovine. U međuratnom razdoblju sudjelovao je u formiranju i radu umjetničkih grupa Četvorice od 1929. do 1930. i Kruga od 1935. do 1937. godine. Bavio se znanstvenim radom, slikarskom tehnologijom, povijesti umjetnosti te likovnom kritikom.

I na kraju je twiter uplatio za 51 godinu održavanja grobnog mjesta. Desetak minuta poslije završetka akcije , oglasio se i ministar Forto

Komentariši